Medvedí cesnak a jeho priaznivé účinky na ľudské zdravie poznali už naši predkovia. Táto zázračná rastlina voľne rastie v jarnom období na mnohých miestach. Nájdete ju hlavne v nížinách v blízkosti vlhkých lesov. Chuť je miernejšia ako u pravého cesnaku, ale jeho využite v kuchyni je všestranné. Začína rásť už koncom marca a kvitne až do konca mája. Pri zbere sa iste nepomýlite, keďže už z diaľky zacítite cesnakový zápach. Zbierať by ste mali mladé lístky, ktoré nie sú tak horké ako staré. Po zbere ho už nemusíte spracovávať, stačí ak ho poriadne umyjete.

pesto

A čo všetko tento malý zázrak dokáže? Je veľkým pomocníkom pri regulácii cholesterolu a vysokého krvného tlaku. Najdôležitejšie je, že prečisťuje celý organizmus a krv. Je prírodným antibiotikom, prečisťuje dýchaciu sústavu a preto je vhodný hlavne pre fajčiarov. V prípade, že máte narušenú imunitu, medvedí cesnak vám ju upraví. Musíte ho však konzumovať čerstvý, ihneď po zbere a bez tepelného spracovania. Medvedí cesnak pri varení využijete na milión spôsobov. Ak sa vám ho nechce spracovávať, stačí medvedí cesnak nasekať na chlieb s maslom. Skvelým nápadom je aj chutné pesto, výborne chutí v šalátoch, pridať ho môžete aj do mletého mäsa, alebo si spraviť zdravý likér.

listy

Veľmi osviežujúca je polievka z medvedieho cesnaku. Na jej prípravu budete potrebovať 100 g medvedieho cesnaku, 200 ml mlieka, hladkú múku, malú smotanu na varenie, cibuľu, cesnak, vegetu, korenie podľa chuti, 500 ml zeleninového vývaru a krutóny. Krutóny si môžete spraviť aj domáce. Stačí keď zoschnutý chlieb nalámete, upečiete kúsky v rúre pri 180 stupňoch asi 10 minúť a následne ich nasypete do uvarenej polievky. Polievku pripravíte veľmi jednoduchým spôsobom. Nakrájate cibuľu a spolu s pravým cesnakom ju speníte na oleji. Následne do zmesi pridáte zeleninový vývar, všetko spolu varíte asi 15 minúť. Po tomto čase pridáte do polievky medvedí cesnak na jemno pokrájaný. Zmes rozmixujete v mixéri a pridáte do nej mlieko, smotanu a múku na zahustenie. Polievku dochutíte vegetou, alebo iným korením podľa vlastnej chuti a dosolíte.