Žirafy sú jednou z dominánt Afriky. Rozdeľujú sa do 9 poddruhov podľa oblasti Afriky, kde ich možno nájsť a taktiež podľa unikátného zafarbenia ich tiel a rozličných škvŕn, ktoré majú na svojej koži. Žirafy sú najvyššie cicavce na Zemi a žijú v savanách, v polopúšťach a na otvorených lesných plochách.
 
Prečítajte si zaujímavé fakty o žirafách žijúcich v Afrických savanách a stepiach, ktoré ste možno nikdy nevedeli. Poďme na to.
Žirafí jazyk je taký dlhý, že si mohli olízať každú časť tváre, vrátane uší.
 Žirafy v Afrike.jpg
Žirafa spí menej ako dve hodiny denne.
Obľúbené jedlo žirafy je akácia. Páčia sa im tiež listy mimózy a marhúľ.
Zvieratá môžu jesť pichľavé rastliny bez toho, aby sa sami zranili, pretože vnútorný povrch ich úst je tvrdý.
Žirafa nepije príliš veľa vody a bez vody môže prežiť dlhšie ako ťava.
 
Keď pijú vodu, musia si roztiahnuť nohy, aby dosiahli hladinu vody, pretože ich krk je dlhší ako ich predné končatiny. Toto držanie tela je nebezpečné, pretože žirafa stráca svoju stabilitu, nevidí blížiace sa dravce a nedokáže dosiahnuť rýchlosť potrebnú na to, aby utiekla z nebezpečenstva.
Najhoršími nepriateľmi žirafy sú levy a krokodíly.
Ich srdce je dlhé 2 stopy a váži až 20 libier. Toto veľké a silné srdce pumpuje 75 litrov krvi každú minútu.
 
Žirafy majú jeden z najvyšších krvných tlakov v živočíšnej ríši kvôli ich výške a veľkosti srdca.
Každá žirafa má špecifickú distribúciu škvŕn. Vedci môžu identifikovať rôzne žirafy pozorovaním ich individuálnych spotových vzorcov.
Žirafa má v krku sedem stavcov rovnako ako ľudia, ale v žirafách sú oveľa väčšie (jeden stavec má 5 palcov).Žirafa kŕmenie.jpg
 
Mladá žirafa začína svoj život padaním na zem z výšky 6 stôp.
Väčšina žiráf má na čele 2 až 4 rohy.
Žirafy môžu bežať až 35 míľ za hodinu na krátku vzdialenosť.
Žirafy žijú vo voľnej prírode 10 – 15 rokov a asi 25 rokov v zajatí.